Twee journalisten van het AD, Karen Hamerlynck en Edwin van der Meijde, begonnen tien jaar geleden aan een ongewis avontuur: ze openden een hotel in Rotterdam. Het mocht niet zomaar een hotel worden. Het vervallen douanegebouw moest een unieke slaapplek worden, het eerste boutiquehotel van Rotterdam. En dat is gelukt, onder de naam Hotel Pincoffs.
Het tienjarig bestaan wordt gevierd, onder meer met een boek. Dat staat vol anekdotes over het hotelleven, zoals de smoezen die gasten verzinnen als zij met hun minnares komen logeren. “We zijn onze bagage vergeten”. En:”Als mijn secretaresse zo komt, stuur haar maar door naar mijn kamer.” Maar niets komt daarvan naar buiten. “Het hotel is een plek waar mensen zich veilig moeten voelen, hun masker kunnen afdoen.” Soms is dat lastig, als oud-journalisten. “We krijgen hier beroemdheden over de vloer, of politieke partijen komen een College vormen. Dan jeuken je vingers wel.”
Als journalist meereizen met de wielerkaravaan bracht Edwin wel op het spoor van een bestaan als hotelier. “Je slaapt in zoveel hotels dat je precies weet wat een goed hotel is, wat een goed bed betekent en welke voorzieningen nodig zijn. Veel stopcontacten bijvoorbeeld! Ik schreef alles op in een boekje en die informatie hebben we ook gebruikt.”
Voor Karen Hamerlynck is er een rechte lijn van psychologe en journaliste naar hotelier. “Ik zie het als kletsen met mensen. Ik houd ervan om het gasten naar de zin te maken.”
Na tien jaar zijn er nog wel ambities. Het Poortgebouw in Rotterdam opknappen en exploiteren, bijvoorbeeld. Vanuit de eetzaal is goed te zien hoe dit monumentale pand wel een verfje kan gebruiken. Edwin: “Ik zou dat gebouw graag bij het hotel willen betrekken, maar wel met respect voor de huidige bewoners van het Poortgebouw. Het is nu een Berlijnse Muur, maar het zou de Arc de Triomphe van de wijk Feijenoord kunnen worden.”
Het tekent hun ondernemerszin. In de geest van Lodewijk Pincoffs, of van stedenbouwkundige Riek Bakker en oud-burgemeester Bram Peper, die uitgebreid aan het woord komen in het jubileumboek. “We zijn vaak voor gek verklaard toen we aan dit avontuur begonnen. Ja, we hadden lef, maar ik denk dat naïviteit wel helpt. En je moet een romanticus zijn.”
Paul Verspeek maakt een Rijnmond Staat Stil over de droom van een bijzonder Hotel aan de Maas.
Klik hier voor het uitgebreide interview.

Het boek over 10 jaar Hotel Pincoffs is online te koop voor 29,95 euro. 

Hotel aan de Maas (228 pagina’s, hard cover) staat vol sappige anekdotes, interviews, fotografie en handige tips voor wie zelf een hotelletje wil beginnen.