De eerste bomen van het Pincoffs Bos in Panama zijn geplant. Eigenaar Edwin van der Meijde van het Rotterdamse boutique hotel Pincoffs ging samen met verslaggever Renze Lolkema op pad naar Midden-Amerika. Daar maakten ze hun handen vies in de rode aarde van de provincie Veraguas en plantten daar pino (naaldbomen), mango (vruchten) en enkele inheemse bomen voor de variatie.
Er gingen in totaal meer dan 150 bomen de grond in. Het was een arbeidsintensieve klus die zonder hulp van Frans van Hulle en zijn team niet had kunnen worden geklaard. De in Panama woonachtige Nederlander is eigenaar van AGRO2 en PlusTrees, twee bedrijven die het Pincoffs Bos mogelijk maken op de grond nabij het plaatsje Santiago.
Onlangs opende Van Hulle zijn nieuwe fabriek voor bio-ethanol. Op de stukken grond verbouwt de Nederlander cassave waaruit de energie wordt gewonnen. Een deel van de grond die door het heuvelachtige karakter en de bodemerosie minder geschikt is voor landbouw wordt gebruikt voor de aanleg van het Pincoffs Bos.

Suitehotel Pincoffs wil met de aanleg van het bos de CO2-voetafdruk van het hotel en de gasten enigszins compenseren. Het aanleggen van nieuwe bosgebieden is daarvoor een effectief middel. Pincoffs koopt de bomen bij de bedrijven van Frans van Hulle. Deze zorgt samen met de boer Rafael voor het onderhoud en de nieuwe aanplant.

Pincoffs geeft elk vergadergezelschap gratis een boom in het bos. Het Rotterdamse boutiquehotel heeft de ambitie de komende jaren 2000 bomen te planten in Panama.
,,Over vier jaar zullen de eerste mango-bomen hun vruchten dragen”, zegt Frans van Hulle. ,,Over tien jaar worden de eerste contouren van het oerwoud-bos te zien.”

Ga naar de film