Topexpositie: Bezoek de Eregalerij van de Nederlandse fotografie in het Nederlands Fotomuseum  en overnacht op loopafstand in Hotel Pincoffs, een rijksmonument aan de rivier. Wij bieden een arrangement met diverse musea, maar ook losse kamers vanaf 150 euro. De kamers en suites van Suite Hotel Pincoffs zijn een feest. Boek bij ons dit arrangement en wij regelen de rest, waaronder een bezoek aan de Eregalerij van de Nederlandse fotografie in het Nederlands Fotomuseum.

Arrangement
Met deze vaste presentatie van de Eregalerij verstevigt het museum zijn betekenis als nationaal museum van de fotografie dat waakt over het fotografisch erfgoed van nu en van de toekomst. Reserveer jouw e-ticket via de ticketshop! Of boek ons arrangement en ons team zal dan de tickets kopen voor de door u gewenste dag. Het arrangement is alleen beschikbaar als er nog entreetickets beschikbaar zijn bij het museum.
Lees hier meer over de Eregalerij van de Nederlandse fotografie.

Foto’s in hotel
Een van de 99 foto’s die zijn uitgekozen, hangt in een van onze suites. Wij hebben het iconische beeld van stoomsleper Europa van Cas Oorthuys bij de opening van het hotel aangekocht via het Nederlands Fotomuseum, samen met nog 25 andere historische havenfoto’s van de fotografen Oorthuys, Klein en Rotgans. Al deze foto’s zijn te zien in het hotel.

Eregalerij is primeur
Voor het eerst in de geschiedenis is er een Eregalerij samengesteld voor fotografie als hedendaags en actueel medium. Deze wereldwijde primeur is voor Nederland en te zien in Rotterdam. In de Eregalerij vertellen 99 foto’s samen het verhaal van de ontwikkeling van de fotografie in Nederland vanaf 1842. Het toont de hoogtepunten, de vernieuwingen en de enorme stappen die fotografen maakten. Elke foto die onderdeel uitmaakt van de Eregalerij is van iconische waarde door hun maatschappelijke en artistieke betekenis.

Het Nederlands Fotomuseum presenteert de Eregalerij om iedereen te inspireren met beelden uit de boeiende ontwikkeling van 180 jaar fotografie. Beelden die je met andere ogen naar de wereld laten kijken met prachtige visuele verhalen die ertoe doen. Bewust is één beeld open gelaten en dat is de keuze van het publiek. De foto die voor hen de Eregalerij compleet maakt: 99+1.


Ontwikkeling van 180 jaar Nederlandse fotografie
Aan het Nederlands Fotomuseum is een extra tentoonstellingszaal van 2.000 m2 toegevoegd om de Eregalerij van de Nederlandse fotografie als permanente tentoonstelling te kunnen presenteren. Bij elke foto wordt informatie gegeven over de achtergrond en de reden waarom juist déze foto in de Eregalerij is opgenomen en wat het beeld zo bijzonder maakt. De Eregalerij begint met de vroegste voorbeelden van foto’s, de zogenoemde daguerreotypieën, en toont werk van tientallen fotografen die grenzen opzochten, nieuwe technieken ontwikkelden en vernieuwing tot stand brachten. Van zwart-wit naar kleurenfotografie tot aan het digitale tijdperk.

Keuze uit duizenden foto’s door selectiecommissie
De keuze van de 99 foto’s in de Eregalerij  is gemaakt door een commissie bestaande uit vijf leden. Ieder expert op het gebied van Nederlandse fotografie en meerstemmigheid. De opdracht aan de commissie was een fotoselectie te maken die gezamenlijk een overzicht biedt van de Nederlandse fotografie tussen 1842 en 2021. Speciaal gaat het om foto’s die betekenisvol zijn of zijn geweest voor de ontwikkeling van de Nederlandse fotografie. De commissie baseerde haar keuze op de criteria artistieke en maatschappelijke relevantie, vernieuwing en meerstemmigheid. Met dat laatste wordt bedoeld dat de commissie niet alleen keek naar de traditionele canon, maar nadrukkelijk ook daarbuiten.

Verschillende collecties
De foto’s in de Eregalerij zijn afkomstig uit verschillende verzamelingen: allereerst uit de rijke collectie van het Nederlands Fotomuseum, maar er zijn ook belangrijke bruiklenen uit onder meer het Rijksmuseum, Museum Boijmans Van Beuningen, Amsterdam Museum, Stadsarchief Amsterdam, Nationaal Archief Curaçao en uit de collecties van de fotografen zelf.

Noot: Bovenstaande tekst is van het Nederlands Fotomuseum. Hieraan kunnen geen rechten worden ontleend.

Hotel Pincoffs Rotterdam - boutiquehotel aan de rivier

Suite Hotel Pincoffs Rotterdam – boutiquehotel aan de rivier

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eregalerij van de Nederlandse fotografie in het Nederlands Fotomuseum  wordt mede mogelijk gemaakt door:

Hoofdpartner:

BankGiro Loterij Eregalerij van de Nederlandse fotografie Nederlands Fotomuseum

Projectpartners:
gemeente Rotterdam project partner Eregalerij Nederlandse fotografie Stichting Droom en Daad Nederlands FotomuseumNationale Nederlanden project partner Eregalerij van de Nederlandse fotografie Nederlands Fotomuseum