Hotel Pincoffs is supporter en sponsor van het Dobberend Bos in Rotterdam. Het duurzame kunstproject dat is gerealiseerd in de Rijnhaven achter het Luxor theater kent 20 Nederlandse iepen die drijven in hergebruikte Noordzeeboeien. Het drijvende bos zal Rotterdam verrijken en een nieuwe trekpleister worden voor de vele binnenlandse en buitenlandse bezoekers. Het project is een initiatief van Jeroen Everaert van Mothership.
Suite Hotel Pincoffs is een duurzame onderneming en vindt het avontuur met de drijvende bomen helemaal passen bij het onderscheidende boutiquehotel dat al sinds 2010 het milieukeurmerk Green Key Gold voert. Hotel Pincoffs plantte honderden bomen in een eigen bos in Panama en compenseerde daarmee een deel van de CO2-afdruk van het hotel en de gasten. Met de deelname als sponsor in het Dobberend Bos gaf Hotel Pincoffs zichzelf een cadeautje voor haar achtste verjaardag. Het hotel investeert graag in initiatieven die de stad Rotterdam aantrekkelijker maken.
Het Dobberend Bos, gelegen tussen het Drijvend Paviljoen en het Nieuwe Luxor, is op Boomfeestdag (beter: Boomplonsdag) 16 maart 2016 feestelijk geopend.

Hotel Pincoffs sponsor Dobberend Bos, Rotterdam
Hotel Pincoffs sponsor Dobberend Bos, Rotterdam

Dobberend Bos - artists MR 300

Columbian born Artist Jorge Bakker is being interviewd during the opening of the Floating Forest in Rotterdam Rijnhaven. On the left smiling: project-initiator Jeroen Everaert.

Inspiratie
Het project Dobberend Bos van Mothership is geïnspireerd op het werk In search of Habitus van kunstenaar en ‘onderwerper’ Jorge Bakker, een installatie die bestaat uit een met water gevuld aquarium en drijvende dobbers met daarop schaalmodel-bomen. Deze miniatuurbomen dobberen losjes op het water,  vragen oproepend over de relatie tussen de stadsmens en de natuur. En over hoe beide zich verhouden tot elkaar en de wereld om hen heen.
Mothership is het bedrijf van oprichter Jeroen Everaert (filmpje RTV Rijnmond) dat ook tekende voor de realisatie van het kunstwerk-plafond Hoorn des Overvloeds van Arno Coenen & Iris Roskam in de Markthal in Rotterdam en vele andere kunstprojecten.

De aanloop
Het project van het Dobberend Bos loopt al sinds 2012. De boeien kwamen beschikbaar toen Rijkswaterstaat alle stalen Noordzeeboeien verving door kunststof exemplaren. De bomen zijn gedoneerd door boomkwekerij Van den Berk. De afgelopen jaren was een leerschool; een boeiende aanloop naar een succesrijke uitvoering van het echte kunstwerk. Dobberend Bos 144
De weg naar de uiteindelijke realisatie was niet eenvoudig. Diverse vraagstukken dienden te worden opgelost. Studenten van verschillende universiteiten en hogescholen hebben hierbij geholpen. Zij hebben ook de prototypes ontworpen die door Mercon Steel Structures en GKB Barendrecht konden worden gerealiseerd. In 2014 werden twee prototypes te water gelaten in de RDM-haven.

Ambitie
Het Dobberend Bos is niet alleen een nieuwe belevenis voor de stadsbewoners, jong en oud, maar ook een nieuwe bezienswaardigheid voor het groeiende aantal toeristen in Rotterdam. Het beleven van kunst en het genieten van groen gaan hand in hand.
Het bos draagt ook bij aan een beter milieu. In het eerste jaar dat de bomen in de Rijnhaven dobberen compenseren circa 1000 autokilometers. Na 10 jaar zal het bos per jaar bijna 5.000 kilometer compenseren. De bomen hebben tot de tewaterlating effectief al 1.321 kg CO2 opgenomen.

Gaan de bomen dit overleven?
Studenten van Hogeschool Van Hall Larenstein hebben onderzoek gedaan naar het type boom dat het beste overleeft in een boei, rekening houdend met factoren zoals wind, temperatuur, golfslag en groeiplaats. De iep bleek het best bestand te zijn tegen deze condities. De boeien moesten daarvoor wel worden aangepast.
Studenten van TU Delft keken naar de technische kant en vroegen zich af hoe de boom zich staande kan houden in het water en onder het Nederlandse klimaat. Hun antwoorden maakten twee verschillende prototypes mogelijk. Dobberend in de Rotterdamse RDM-haven zijn ze intensief geobserveerd. Het tweede prototype  kwam zowel praktisch als esthetisch het beste uit de test.

Hoe krijgen de bomen water?
Onderin de boei is plaatsgemaakt voor een waterreservoir van 600 liter. Vier keer per jaar, afhankelijk van de weersomstandigheden, zal de waterboot van waterbedijf Evides de bomen voorzien van zoetwater.
Bovenop het reservoir ligt een doek met daarop een zandlaag die zorgt dat de bomen water krijgen via de natuurlijke capillaire werking, zoals die ook in ‘normale’ grond optreedt. Het drinkwaterpeil wordt afgelezen op een peilstok in een buis. Een hergebruikte petfles geeft het waterniveau aan.

Hoelang zal het bos in de Rijnhaven liggen?
De minimale tijd is 5 jaar, maar dit kan uitgerekt worden tot maximaal 10 jaar.

Komen er nog meer waterprojecten aan voor Mothership?
Het Dobberend Bos is onderdeel van het grootschalige oeverproject. In samenwerking met de Stichting RiverArt zal Mothership de komende tien jaar diverse kunstwerken realiseren langs de oevers van de wateren tussen Rotterdam en Dordrecht. Meer info.

Bron:
Een groot deel van de tekst en de CO2-claims komen van de website Dobberend Bos. 

Hotel Pincoffs sponsor Dobberend Bos, Rotterdam. Installatie Jorge Bakker, inspiratie Dobberend Bos

De inspiratie van kunstenaar Jorge Bakker