Pluim voor duurzaam ontbijt van Hotel Pincoffs
Suite Hotel Pincoffs heeft een pluim gekregen voor het ontbijt. Damaris Verboom van De Buik van Rotterdam kwam met haar vriendin onverwachts over de vloer in onze ontbijtkamer aan de Entrepothaven op Rotterdan-Zuid. De dames waren zeer lovend over het ontbijt en de verhalen van het hotel dat is gevestigd in het historische douanegebouw aan de rivier.
Gekopieerd uit de blog van De Buik van Rotterdam:
,,We kunnen niet meer ontkomen aan de realiteit; de zomer is voorbij. Gelukkig zijn er genoeg opties om onze vakantie te verlengen in eigen stad. Doorbreek voor de verandering je routine en ga eens ergens buiten de deur ontbijten. En als je dat dan doet; doe het goed. Kies voor smaak, zowel in eten als sfeer, en proef Rotterdams’ eigenaardige, toch vooral verrukkelijke karakter. Met dat voornemen waagde ik mij aan het hotelletje op de Kop van Zuid vernoemd naar een echte boef, waar ze heerlijk ontbijt serveren.

‘Hoe wilt u uw eitje?’

1ontbijt pincoffs

Ver van mijn eigen stek in Noord, over het water, op de Kop van Zuid, vinden wij onze mini vakantie bij het oud historische douane gebouw uit 1879 wat omgebouwd is in een sfeervol, doch high design hotelletje. Aan de Maas, uitkijkend op Rotterdams’ eigen eiland vol oude herenhuizen, is dit gerenoveerde gebouw gevestigd. Bij binnenkomst worden we warm onthaald en krijgen wij, ondanks ze al klaar waren met het serveren van het ontbijt aan alle gasten, nog een vers gedekt tafeltje en de chef aan onze tafel: ‘Hoe wilt u uw eitje?’

1damaris pincoffs ontbijt

Damaris Verboom geniet van het ontbijt en het uitzicht in Suite Hotel Pincoffs.

De lichte, hoge ruimte is ingericht met een mix van modern design en antieke meubels. Op het eerste gezicht een fijne indeling van iemand met een aardige smaak. Later ontdekken we echter dat achter elk oud meubelstuk een verhaal zit, waarvan de meesten ook nog deel uitmaken van oude restanten van het gebouw in oude staat. Het dressoir met buffet, gemaakt van de poortdeuren uit de 19e eeuw, gevuld met biologische lekkernijen, doet ons verheugen in onze spontane beslissing toch nog hier te gaan ontbijten. Ondanks dat we niet hebben gereserveerd en we erg laat aan komen fladderen, worden we zeer vriendelijk ontvangen door het gehele team. Nadat onze jassen zijn aangenomen, krijgen we een degelijke kop koffie en warme broodjes voorgeschoteld, om vervolgens de chef aan tafel te krijgen die ons naar persoonlijke keuze een eitje zal verzorgen. De buffettafel staat vol met zaden, vruchten en dergelijke super-foods die we toevoegen aan onze biologische yoghurt. Alles is bio, ook al staat het niet op de billboards overal op of boven geplakt. Vleeswaar van De Groene Weg slager en brood van Carl Siegert maken de smaken het dubbel waard dat we hier zijn gekomen. Een biologische luxe die je hier voor €17,50 voorgeschoteld krijgt. Uiteraard kan hier, naast ontbijt, ook geluncht worden van 11:30 tot 14:30 uur. Bij lekker weer op het terras, bij Nederlands weer in de huiskamer of de lounge.

Hoteleigenaar is tevens verhalenverteller

Zo probeert Pincoffs door eten en interieur haar duurzame karakter te laten zien. Volgens de eigenaar op een subtiele wijze. Laat ik met dit artikel nu even roet gooien in die subtiele benadering en de leukste geheimpjes open en bloot op een rij zetten. Om te beginnen zijn de wereldklokken, zoals we die in ieder hotel vinden, hier vervangen door oude opwindbare tijdstikkers die allemaal op de smiley stand (horen) te staan. De klokken staan stil, de tijd staat stil, ‘Hier mag je onthaasten, hier kom je tot rust. Het is vakantie, geniet’, zoals de hoteleigenaar de rust overbrengt. De beste man, stop er een dubbeltje in en hij vertelt je alles, begint vol passie te vertellen nadat we vragen naar achtergrond en geschiedenis van het hotel. Naast de klokken staat er een extreem hoge, smalle laboratoriumkast die nu dient als gastenboek. Doe, bij bezoek, even de kast open en trek er voor de grap een blad uit. De verschillende talen, handschriften en meningen doen je even heel klein voelen op deze rijk gevulde aardbol. In de rest van het hotel ontdek je schommels, Rotterdamse kunstwerken en lokale fotografische blikken.

Dhr. Pincoff, meesterboef

Echter kunnen we niet voorbij gaan aan de naam van het hotel. De heer Pincoffs was in eerste instantie degene die Rotterdam een geweldige zet gaf in haar handel en haven. Helaas nooit terecht geroemd aangezien hij ook een boef bleek te zijn toen rond 1879 bekend werd dat hij gigantische fraude had gepleegd. Zijn grauwe, toch sterke geschiedenis past bij de jeu rond het hotel. Een hotel vol verhalen en dus ook een heerlijk ontbijt.

P.S. Ben je geen hotelgast? Geen probleem, je kunt gewoon reserveren voor ontbijt of lunch.