Keith Haring en Van Bosch tot Bruegel trekkers musea Rotterdam

Keith Haring en Van Bosch tot Bruegel trekkers Rotterdamse musea
Keith Haring, Bosch en Bruegel zijn de grote kunstnaarsnamen die de museumbezoekers in dit najaar en de winter moeten verleiden naar Rotterdam te komen. De twee uiteenlopende tentoonstellingen zijn te zien in De Kunsthal en in Museum Boijmans Van Beuningen.
Combineer uw bezoek aan de bruisende stad met een culinair uitstapje in een van de toprestaurants die Rotterdam rijk is. Of maak een tocht langs de spannende architectuur. Suite Hotel Pincoffs, de nummer 1 van Rotterdam op TripAdvisor, is een heerlijke uitvalsbasis om de stad te ontdekken. Het boutique hotel is gevestigd aan de rivier vlakbij de Erasmusbrug.

Keith Haring – The Political Line

Keith Haring - The Political Line in De Kunsthal RotterdamDe Kunsthal Rotterdam presenteert dit najaar een grootse tentoonstelling rondom het leven en werk van de invloedrijke Amerikaanse kunstenaar en activist Keith Haring (1958-1990). ‘Keith Haring. The Political Line’ is de eerste tentoonstelling in Nederland die uitvoerig ingaat op de sociale en politieke aspecten van zijn levenswerk.
120 Kunstwerken laten een onderbelichte kant van de wereldberoemde kunstenaar zien. Het persoonlijk ervaren van de imposante kunstwerken is een visueel spektakel met grote impact. Vijfentwintig jaar na Harings dood heeft zijn kunst nog niets aan zeggenschap verloren. Met zijn gewaagde, onmiskenbaar eigen stijl ontketent Keith Haring, een protegé van Andy Warhol, een revolutie in de kunst van de jaren ’80.
In New York, tijdens het conservatisme van Reagan, ziet de openlijk homoseksuele Haring het als zijn missie om door middel van zijn kunst maatschappelijke misstanden aan de kaak te stellen. Hij neemt stelling tegen de uitwassen van het kapitalisme en zet zich in voor nucleaire ontwapening, milieubescherming en gelijke rechten voor iedereen, ongeacht afkomst, huidskleur, religie of seksuele geaardheid. De thematische opstelling van de kunstwerken in ‘The Political Line’ toont, samen met dagboekfragmenten en ander archiefmateriaal, hoe toegewijd Haring zich inzet voor sociale en politieke vraagstukken in zijn tijd. (Bron: De Kunsthal Rotterdam)
Wanneer: 20 september tot en met 7 februari
Waar: De Kunsthal, Westzeedijk

 

De ontdekking van het dagelijks leven – Van Bosch tot Bruegel
Boijmans-Bosch-Bruegel in Boijmans Van BeuningenHet dagelijks leven uit de 16de eeuw staat dit najaar centraal in Rotterdam met bordelen, feestvierende boeren, kwakzalvers en ongelijke liefde. Met ironie en zelfspot wordt de maatschappij weerspiegeld in de kunst. Soms is er sprake van een moraal, maar de humor en ironie overheerst. Niets ontsnapte aan de aandacht van deze generatie kunstenaars. Nooit eerder is een tentoonstelling met topwerken uit de periode vanaf de 16e eeuw rondom dit thema gemaakt.

Lees hier het laatste nieuws over de tentoonstelling en bestel hier uw tickets online.

De tentoonstelling ‘De ontdekking van het dagelijks leven – van Bosch tot Bruegel’ bevat een selectie van politiek incorrecte schilder- en prentkunst van het hoogste niveau. Zo’n veertig zestiende-eeuwse schilderijen en eenzelfde aantal prenten worden uit belangwekkende particuliere en museale collecties naar Rotterdam gehaald voor deze tentoonstelling over zestiende-eeuwse genreschilderkunst, een nieuw thema in die periode. Schilderkunst werd voor het eerst losgekoppeld van religie of portretten: het dagelijks leven is de nieuwe inspiratiebron en satirische onderwerpen worden niet geschuwd. Geen keurig werkende burgers, maar oplichters, dronkenlappen en zotten in allerlei gedaanten. (Bron: Museum Boijmans Van Beuningen)

Wanneer: Van 10 oktober 2015 tot 17 januari 2016
Waar: Museum Boijmans Van Beuningen, Museumpark