Mode-icoon Thierry Mugler schittert in de Kunsthal in Rotterdam. Tot 8 maart is de bijzonder aantrekkelijke overzichtstentoonstelling in Europa te zien van deze Franse ontwerper onder de titel Couturissime. Alleskunner Mugler maakte naam met zijn futuristische stijl waarin glamour en elegantie centraal staan. De grootschalige tentoonstelling over Thierry Mugler in de Kunsthal onthult de verschillende universums van het mode-icoon als visionair, couturier, fotograaf, cineast en parfumeur. Thierry Mugler is een goede bekende is de wereld van de grote namen. Hij kleedt een scala aan sterren, zoals Diana Ross, David Bowie, Lady Gaga, Liza Minnelli, Diane Dufresne en Céline Dion. Hij ontwerpt tevens kostuums voor de tours en video’s van Mylène Farmer en Beyoncé.

Thierry Mugler in de Kunsthal
Couturissime: 13 OKTOBER 2019 – 8 MAART 2020

Foto 1

Meer dan 150 unieke stukken
De tentoonstelling is vorm gegeven in een retrospectief, waarbij de nadruk ligt op zijn prêt-à-porter en haute couture collecties. De tentoonstelling biedt bezoekers de mogelijkheid om een duik te nemen in Muglers unieke verbeeldingskracht waarin perfectionisme, Hollywood-achtige glam, dromen, exotische wezens en sciencefiction elkaar afwisselen. Ook worden gewaagde keuzes, bijvoorbeeld het gebruik in de haute couture van innovatieve materialen zoals metaal, imitatiebont, vinyl en latex, nader toegelicht.
Er worden meer dan 150 stukken getoond uit zijn periode tussen 1977 en 2014. De meeste stukken worden voor het eerst tentoongesteld. Daarnaast zijn er veel nooit eerder getoonde accessoires en toneelkostuums, clips en video’s, archiefdocumenten en schetsen te zien.

Van Montreal naar Rotterdam
De tentoonstelling is geïnitieerd en geproduceerd door het Montreal Museum of Fine Arts (MMFA) in samenwerking met Clarins Group en Maison Mugler. In maart 2019 beleefde ze haar wereldpremière in Montreal. Daar was de belangstelling zo groot dat de openingstijden in de laatste week werden verruimd.
In het najaar is Rotterdam aan de beurt en vervolgens trekt ze als een reizende tentoonstelling de wereld over. De Kunsthal Rotterdam is als samenwerkingspartner de tweede venue en de eerste locatie in Europa waar deze spectaculaire overzichtstentoonstelling getoond wordt.

Werk van belangrijkste modefotografen
Honderd werken van de grootste hedendaagse modefotografen, zoals Guy Bourdin, Goude, David LaChapelle, Helmut Newton, Herb Ritts en Dominique Issermann vullen de tentoonstelling aan. Veel van de interactieve opstellingen in de zalen zijn vormgegeven door kunstenaars als Michel Lemieux en Philipp Fürhofer en de special-effects studio Rodeo FX.

Fotografie van Helmut Newton, die eens tegen Mugler zei: ‘ Als jij het allemaal zo goed weet, doe het dan lekker zelf’. En zo geschiedde. Mugler werd ook fotograaf. Ze bleven daarna nog wel 20 jaar samenwerken.

Ontwerper Tord Boontje
Ook heeft de in Londen gevestigde ontwerper Tord Boontje voor een van de zalen kroonluchters met Swarovski-kristallen ontworpen. De mannequins zijn speciaal voor de tentoonstelling gemaakt door Hans Boodt Mannequins uit Rotterdam.

Verbeeldingskracht
De tentoonstelling Thierry Mugler: Couturissime volgt de carrière van deze bijzonder creatieve geest die een revolutie in de mode teweegbrengt met zijn morfologische en futuristische stijl en glamoureuze en elegante silhouetten: strakke belijning, superheldinnenschouders en ingesnoerde tailles voor het kleden van een sublieme, sensuele en krachtige vrouw die een voortdurende metamorfose ondergaat.

Samenwerking Helmut Newton
Thierry Mugler werkte veel samen met filmmakers, architecten – zoals Andrée Putman voor zijn boetieks – en vermaarde fotografen en kunstenaars als Helmut Newton, Dominique Issermann, Guy Bourdin, Herb Ritts, David LaChapelle en Pierre & Gilles. Van veel hun werk is te zien in de tentoonstelling. De Helmut Newton Foundation werkt voor deze tentoonstelling voor het eerst als bruikleengever mee aan een tentoonstelling van een buitenlands museum.

Isabelle Huppert en Juliette Binoche
Als fotograaf en filmmaker regisseert Mugler in 1990 de iconische videoclip ‘Too Funky’ van de Britse zanger George Michael, alsmede een aantal korte films met de actrices Isabelle Huppert en Juliette Binoche in de hoofdrol.

Thierry Mugler is ook verantwoordelijk voor een aantal van de meest spectaculaire modeshows van zijn tijd. Hij ontwerpt de kostuums voor een uitvoering van Shakespeares Macbeth door de Comédie-Française en het Festival d’Avignon en voor de show Zumanity van het Cirque du Soleil.
Ook kleedt hij een heel scala aan sterren, zoals Diana Ross, David Bowie, Lady Gaga, Liza Minnelli, Diane Dufresne en Céline Dion. Hij ontwerpt tevens kostuums voor de tours en video’s van Mylène Farmer en Beyoncé.

Thierry-Maxime Loriot, curator van de tentoonstelling, voegt toe: ,,Het werk van Thierry Mugler is even kenmerkend als avant-gardistisch. Het heeft een architecturale, hypervrouwelijke stijl die de rondingen van de femme fatale verheerlijkt. De maker weet zichzelf te onderscheiden door middel van constante innovatie. Zijn gewaagde silhouetten zijn bepalend voor een tijdperk en hebben een plek veroverd in de modegeschiedenis. Die eigenzinnige stijl, een soort futuristische versie van de New Look, met een vleugje fantasie en fetisjisme, heeft nog steeds grote invloed op de huidige generatie couturiers.”

De Kunsthal heeft inmiddels een traditie met het presenteren van grootse modetentoonstellingen in Nederland. Eerder waren Jean Paul Gaultier, Peter Lindbergh en Viktor & Rolf te aanschouwen.

 

Weekeindje Rotterdam?
Liefhebbers die deze tentoonstelling in de Kunsthal willen combineren met een weekeindje Rotterdam zijn van harte welkom in Suite Hotel Pincoffs.
Gebruik tijdens uw boeking op de officiële website van Suite Hotel Pincoffs de kortingscode discount2019 voor de beste deal.
Veel plezier in Rotterdam met Thierry Mugler!

Credits:
Bron tekst: mmv Kunsthal Rotterdam
Foto 1: Emma Sjöberg during the shooting of the video for George Michael’s song “Too Funky,” Paris, 1992, directed by George Michael and Thierry Mugler. Outfit: Thierry Mugler, Les Cow-boys collection, prêt-à-porter spring/summer 1992. Photo: © Patrice Stable

Hotel Pincoffs exclusief te huur tijdens Songfestival 2020 in Rotterdam

Hotel Pincoffs, Rotterdams enige echte boutiquehotel, aldus Lonely Planet