Leukste boutique hotels van Rotterdam uitgekozen

De leukste boutique hotels van Rotterdam zijn Suite Hotel Pincoffs en STROOM Rotterdam. Dat schrijft het Spaanse dagblad El País in haar digitale reisbijlage El Viajero.
In de online publicatie schrijft journaliste María Lopéz Fontanals dat juist een bijzonder hotel de reis kan maken en breken. Hoewel het aanbod aan overnachtingsplekken groot is, is het soms moeilijk een speciale plek voor een overnachting te vinden die aanvoelt als een tijdelijk huis, zo stelt de journaliste. Prijs, locatie, service-niveau, de aanwezigheid en het uitzicht zijn belangrijke zaken waarop vele hotelkeuzes worden bepaald. El Viajero van El País heeft ook gekeken naar de historie en het verhaal van het hotel.
,,Wij ontdekten in Rotterdam vier unieke hotels, die door de plek waar ze zijn gevestigd en door hun verleden behoren bij het historisch erfgoed van de stad. Deze hotels herbergen unieke verhalen en die de kern van de beleving vormen.”

Douane en Belastingkantoor Vrij Entrepot Stieltjesstraat Rotterdam (Foto: Stadsarchief)

Douane en Belastingkantoor Vrij Entrepot Stieltjesstraat Rotterdam. Foto: Stadsarchief

Historical Picture Elektrische Centrale Schiehaven - STROOM Rotterdam

Oude stroomfabriek van het GEB aan de Schiehaven. Foto: Stadsarchief

01. Suite Hotel Pincoffs, gevestigd in een voormalige douanegebouw uit 1879, een rijksmonument
02. STROOM Rotterdam, gevestigd in een oude stroomfabriek uit 1912, een gemeentelijk monument
03. Stoomschip Rotterdam, gevestigd in het voormalige cruiseschip Rotterdam van de Holland America Lijn
04. Hotel New York, gevestigd in het oude hoofdkantoor van de Holland America Lijn

01. SUITE HOTEL PINCOFFS – your boutique hotel in Rotterdam
El Paìs: ,,De visionaire geest van de Lodewijk Pincoffs, Nederlands zakenman en politicus, zorgde aan het einde van de 19de eeuw voor de ontwikkeling van de eerste Europese vrijhandelszone. Het was de aanzet tot de geboorte van de transitohaven die in de jaren 60 van de twintigste eeuw de grootste van de wereld zou worden.
,,De persoonlijke geschiedenis van Pincoffs werd gekenmerkt door successen en mislukkingen. Hij vluchtte na een grote fraude met zijn  gezin naar New York om een gevangenisstraf te voorkomen. Een klein deel van zijn nalatenschap is nog te zien in één van de meest charmante hotels in de stad.
,,Oud-journalisten Edwin van der Meijde en Karen Hamerlynck, ouders van een drieling, zagen in dit oude douanegebouw van Pincoffs een ideale plek om een ​​klein hotel te creëren. Ze werden verleid door de historie, de ligging aan de oude havens en het uitzicht op de Maas. De projectplanning begon in 2002 en verbouwing in 2007. Het duurde bijna zes jaar voordat het vervallen monument was omgetoverd in een mooi klein boutique hotel dat discrete luxe en design met elkaar verbindt.

,,Hotel Pincoffs mengt historie (vraag naar de verhalen achter de geheime trap of het speciale gastenboek!), antieke meubels, kunst en design. Sommige kamers zijn ingericht door kunstenaars als Liesbeth van Ginneken en Marlène den Dekker. Ook de uitstekende service van het personeel en het heerlijke biologische en ambachtelijke eten is beroemd. Geniet van het heerlijke biologische ontbijt in de Living met uitzicht op het water van de Binnenhaven.
Suite Hotel Pincoffs heeft onder andere samenwerkingen met chef Erik van Loo van Restaurant Parkheuvel (twee Michelin-sterren): Parkheuvel & Pincoffs Experience.

Hotel-Pincoffs-Water

Suite Hotel Pincoffs Rotterdam / The Pincoffs Hotel Rotterdam. Foto: Fred Ernst

 

02. STROOM ROTTERDAM – your smart connection to city life

El Paìs: ,,De oude elektriciteitsfabriek op de Lloydpier was een van de eerste die de stad Rotterdam aan het begin van de 20ste eeuw van de eerste stroom voorzag. Sinds de jaren ’80 ligt de fabriek stil. Tien jaar geleden werd het de thuisbasis van hotel-brasserie STROOM. In 2005 werd een deel van de oude fabriek omgevormd tot hotel en een restaurant; in een ander deel kwam een tv-studio waarin nog altijd bijzondere programma’s worden opgenomen en feesten worden gehouden.
,,In de zomer van 2013 gaven Edwin van der Meijde en Jantiene Berg  het urban en industriële designhotel nieuwe energie. Ze verbouwden het restaurant tot een brasserie met bakkerij, espressobar en verswinkel. Een speciaal detail dat het verleden met het heden verbindt is de grote historische fabriekskraan die aan het plafond hangt in de hoge hotellobby. Wat ook in het oog springt is de hedendaagse kunstinstallatie van Ka-Lai Chan. Het grafische lijnenspel van stroomdraden werpen nieuw licht op het industriële verleden van het monumentale pand.”

Brasserie STROOM, Lloydstraat 1

STROOM Rotterdam – hotel, brasserie, bakkerij, espressobar en versmarkt. Foto: Horizon Photography