Het bos van Hotel Pincoffs Rotterdam in Panama groeit gestaag. Twee jaar na het planten van de eerste bomen zijn in de buurt van het plaatsje Santiago de contouren van een bos zichtbaar. Met name de Pino, erg gewild bij de gasten van Hotel Pincoffs, doet het goed op de heuvels van het landschap.

Voor de naaldboom is de rode grond een goede voedingsbodem. De Pino is een goede bestrijder van erosie. De mangoboompjes leverden daarentegen een stevig gevecht met een knagend insect dat de toppen aantast. Hoewel enkele mangobomen niet blaken van gezondheid, maken ze halverwege de stam nieuwe bladeren aan. Een positief teken, zegt de Nederlander Mark van Batenburg, verantwoordelijk voor de aangeplante bomen. ,,We hebben wat tegenslag gehad, maar over het algemeen doen de bomen het prima. Het regenseizoen is hier begonnen. De bomen zullen dat waarderen”, aldus de veehouder uit het plaatsje Antón.
Van Batenburg neemt hoteleigenaar Edwin van der Meijde en journalist Renze Lolkema mee naar de top van de heuvel. De stevige klim in 38 graden is lonend. Het uitzicht op de nieuwe bomen is fraai. Agro2, het bedrijf dat de boompjes plant, heeft van Hotel Pincoffs het verzoek ontvangen door te gaan met de aanleg van het Pincoffs Bos.

Lolkema en Van der Meijde op inspectie 2013