TENTOONSTELLING BEËINDIGD

Het Nederlands Fotomuseum heeft het kleurenwerk van fotograaf Ed van der Elsken de afgelopen jaren van de ondergang gered. Met de eerste overzichtstentoonstelling van zijn kleurenwerk wordt dit heuglijke feit deze zomer gevierd. In de tentoonstelling Lust for Life zijn de grootste iconen en nog nooit eerder getoond werk rond universele thema’s als liefde, leven en dood te zien. De kleurenfotografie van Ed van der Elsken is een ode aan de mens en het leven.
Ed van der Elsken – Nederlands Fotomuseum
Wanneer:
van 25 mei tot en met 6 oktober 2019. 

Lust for Life

“Ik bezing het leven. Ingewikkelder ben ik niet.
Ik bezing dan ook alles: liefde, moed, schoonheid, maar ook woede, bloed, zweet en tranen.”
Aldus Ed van der Elsken

Van der Elsken is ongekend populair onder oude én jonge generaties. Zijn eigenzinnige, extraverte karakter valt samen met zijn fotografie. Via zijn camera maakte hij contact met mensen over de hele wereld. Zijn energie en levenslust leven voort in zijn werk en blijft mensen raken.

Fotomuseum: Van der Elsken in kleurDia’s Van der Elsken gered
Deze tentoonstelling was niet mogelijk geweest zonder de restauratie van zijn 42.000 kleurendia’s. In 2016 luidde het museum de noodklok: de schimmel op de kleurendia’s van Ed van der Elsken moest per direct worden verwijderd, anders zou zijn kleurenwerk voorgoed verloren gaan. De dia’s waren namelijk door de vochtigheid in Van der Elskens woonhuis aangetast door schimmel. Als schimmel de kans krijgt om te groeien, tast het langzaam de dia aan en verdwijnt het beeld.

Geld
Een PR-offensief en een succesvolle (crowd)funding hebben ertoe geleid dat het museum in 2016 kon beginnen met het grootste fotorestauratieproject uit de Nederlandse geschiedenis. Onlangs werd de laatste dia schoongemaakt. Daarmee is het kleurenwerk van Ed van der Elsken voorgoed gered van de ondergang. Voor het eerst kan een groot overzicht van zijn kleurenwerk vanaf 25 mei getoond worden aan het publiek.

Restauratie-geheim
De restaurator bij het Nederlands Fotomuseum, Katrin Pietsch, ontwikkelde een speciale methode waarmee de dia’s niet stuk voor stuk maar per vel werden gereinigd. Dit leverde een enorme tijdswinst op. Lénia Oliveira Fernandes, assistent-restaurator, was ‘slechts’ twee jaar bezig met de restauratie. Per dag maakte zij 150 tot 200 dia’s schoon. Tijdens het schoonmaken kreeg ze een nog beter beeld van de fotograaf. ,,Natuurlijk wist ik dat hij in de jaren ’50 al experimenteerde met kleurenfotografie, maar dat hij voor zijn project Bagara (1956-1958) al zoveel in kleur werkte, was mij onbekend. Heel bijzonder om deze dia’s te ontdekken”, vertelt Fernandes bij RTV Rijnmond.

Eigenzinnige archivering
De komende periode gaat alle aandacht uit naar de registratie, opdat het archief van Van der Elsken beter toegankelijk wordt. ,,Hij hield er een eigenzinnig archiefstructuur op na. Deze is niet chronologisch, maar eerder thematisch. Dit betekent dat foto’s uit dezelfde serie zich op verschillende plekken in het archief bevinden. Door het digitaliseren en de registratie krijgen we nu voor het eerst fotoseries compleet in beeld”, aldus Loes van Harrevelt, curator collecties bij het Nederlands Fotomuseum tegen RTV Rijnmond.
Hoewel Ed van der Elsken wereldwijd bekend staat om zijn expressieve zwart-wit fotografie, werkte hij de laatste vijfentwintig jaar van zijn leven voornamelijk in kleur.

Publicatie
In mei verschijnt ook de catalogus Lust for Life: het eerste, omvattende overzicht van Van der Elskens kleurenwerk. Het boek wordt uitgegeven door Lecturis in samenwerking met Dewi Lewis Publishing. Het is vormgegeven door Kummer & Herrman.

Tekst: website Nederlands Fotomuseum en RTV Rijnmond
Foto’s: Nederlands Fotomuseum with courtesy of Annet Gelink Gallery

Weekeinde Rotterdam?
Wilt u het bezoek aan het Fotomuseum combineren met een overnachting, boek dan een kamer of suite inclusief ontbijt met een aangename korting bij Suite Hotel Pincoffs, het hoogst gewaardeerde boutiquehotel van de stad. Het hotel ligt op korte wandelafstand van het Nederlands Fotomuseum.

Bekijk aanbieding van Suite Hotel Pincoffs

Fotomuseum: Van der Elsken in kleur

Suite Hotel Pincoffs – boutiquehotel met speciale aandacht voor fotografie