Rotterdam is deze herfst een lustoord voor fotografen en fotoliefhebbers. De lage zon, de soms rood- en purperkleurige lucht, hoge torens, iconische bouwsels en de prachtige schittering van de Nieuwe Maas maken de havenstad een gewild object. De stad telt dit najaar ook een paar bijzondere fototentoonstellingen.
Wij bevelen u  drie exposities warm aan.

Dit is Cas. Overzichtstentoonstelling Cas Oorthuys in Nederlands Fotomuseum.

1. ‘Dit is Cas’ in Fotomuseum
In het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam is tussen 15 september en 13 januari een indrukwekkende overzichtstentoonstelling te zien van Cas Oorthuys, een icoon uit de vorige eeuw. Deze Amsterdamse fotograaf legt in Nederland met hart en ziel de wederopbouw vast, maar was op veel meer terreinen thuis. In het Fotomuseum: Dit is Cas.

Half miljoen
Cas Oorthuys (1908-1975) heeft altijd veel en vrijwel aan een stuk door gefotografeerd. Hij is eigenlijk nooit zonder toestel de deur uitgegaan. Meestal met twee tot drie camera’s om zijn nek, en soms meer. Uiteindelijk laat hij een archief van bijna een half miljoen foto’s achter. Zoals landschapsschilders uit de zeventiende eeuw eeuwenlang het beeld van Nederland bepaalden, doet Cas Oorthuys dat met zijn fotografie: met veel wind en water, imposante wolkenluchten en een open, opgeruimd landschap.

Geheim
Cas Oorthuys gaat niets uit de weg. Met gevaar voor eigen leven blijft hij tijdens de Tweede Wereldoorlog in het geheim fotografen. Zijn portret van een uitgehongerde vrouw met een stukje brood groeit uit tot het icoon van de hongerwinter. Na de oorlog richt hij zijn camera op de wederopbouw, waarin hij als geen ander de sfeer van optimisme en hard werken weet te vangen. Er is weer licht, lucht en ruimte. Dit zie je letterlijk terug in zijn fotografie. Ook reist hij in deze periode de hele wereld rond. Zijn foto’s betekenen in die tijd voor veel Nederlanders een eerste kennismaking met steden over de grens.

Foto: Stephan Vanfleteren

2. Surf Tribe in de Kunsthal
De Belgische fotograaf Stephan Vanfleteren (Kortrijk,1969) is van 13 oktober tot 13 januari 2019 te zien met zijn prachtige tentoonstelling Surf Tribe in de Kunsthal. Denk hierbij niet aan azuurblauwe oceanen en coole kikkers met wapperende manen, maar aan serene zwart-witportretten in de kenmerkende stevige stijl van Vanfleteren.
Vanfleteren kijkt voorbij de traditionele surfspots van Californië en Hawaï en gaat over de hele wereld op zoek naar mensen die leven op plekken waar de oceaan het land raakt. Hij legt daar een haast vloeibare gemeenschap vast van ‘onderdanen van de machtige Surf Tribe’ die de natuur als enige meester heeft.

Kracht en kwetsbaarheid
Stephan Vanfleteren duikt gedurende anderhalf jaar diep in de wereld van de internationale surfgemeenschap. Tijdens talrijke ontmoetingen en avonturen brengt hij vele surfers voor zijn lens. Hij laat de mens achter de surfer zien, in al hun kracht en kwetsbaarheid. Wat hen verbindt, is de liefde voor het water en de verslaving aan de golf. Het gevoel van nietigheid tegenover de krachten van de natuur, de gewonnen en verloren gevechten — met anderen, maar vooral met zichzelf.
Met ruim zeventig karaktervolle zwart-wit portretten is de tentoonstelling Surf Tribe een indrukwekkende ode aan mensen die de oceaan in hun ziel dragen.

Foto: Lars van den Brink. Expositie: Frozen Time, Contour Gallery Rotterdam.

3. Frozen Time in Contour Gallery
Fotograaf Lars van den Brink exposeert zijn schilderachtige stadsgezichten waaraan hij uren achtereen werkte vanuit hoge standpunten. De finale beelden zijn gecomposeerd uit vele foto’s en geven uiteindelijk een romantisch beeld van een stad waar de middag langzaam overgaat in de avond.
Een aanrader.
De Volkskrant schrijft over de tentoonstelling: ,,Van den Brink maakte beelden vol verrassingen die lang blijven boeien. Je gaat het pas zien als je het doorhebt.”

Te zien in de Contour Gallery in de Josephstraat (164) in Rotterdam, een zijstraat van de Nieuwe Binnenweg die sowieso een bezoekje waard is vanwege zijn leuke, verfrissende winkels.

 

Suite Hotel Pincoffs
Suite Hotel Pincoffs ligt op korte afstand van de uitgelichte locaties, maar het hotel biedt ook huurfietsen aan. Rotterdams best gewaardeerde hotel is daarmee een ideale uitvalsbasis, zeker als u ook andere delen van Rotterdam wilt ontdekken.
Wij bieden een Museum Arrangement aan met veel leuke extra’s.
Indien u een alleen aangename kamer met ontbijt zoekt, ontvangt u bij ons korting als u direct online via onze officiële website reserveert. Klik op de button voor uw aanbieding (u zit nergens aan vast).

 

 

(Tekst en foto’s met dank aan Kunsthal Rotterdam, Stephan Vanfleteren, het Fotomuseum, Lars van den Brink en Contour Gallery Rotterdam)