Uitvergroting foto Oorthuys op wand restaurant

Half miljoen
Cas Oorthuys (1908-1975) heeft altijd veel en vrijwel aan een stuk door gefotografeerd. Hij is eigenlijk nooit zonder toestel de deur uitgegaan. Meestal met twee tot drie camera’s om zijn nek, en soms meer. Uiteindelijk laat hij een archief van bijna een half miljoen foto’s achter. Zoals landschapsschilders uit de zeventiende eeuw eeuwenlang het beeld van Nederland bepaalden, doet Cas Oorthuys dat met zijn fotografie: met veel wind en water, imposante wolkenluchten en een open, opgeruimd landschap.

Geheim
Cas Oorthuys gaat niets uit de weg. Met gevaar voor eigen leven blijft hij tijdens de Tweede Wereldoorlog in het geheim fotografen. Zijn portret van een uitgehongerde vrouw met een stukje brood groeit uit tot het icoon van de hongerwinter. Na de oorlog richt hij zijn camera op de wederopbouw, waarin hij als geen ander de sfeer van optimisme en hard werken weet te vangen. Er is weer licht, lucht en ruimte. Dit zie je letterlijk terug in zijn fotografie. Ook reist hij in deze periode de hele wereld rond. Zijn foto’s betekenen in die tijd voor veel Nederlanders een eerste kennismaking met steden over de grens.

Amsterdam
Thuis is Amsterdam, waar hij met zijn gezin aan de Amstel heeft gewoond. De naam ‘Cas Oorthuys’ staat voor een geolied familiebedrijf, waar fotografie op een vanzelfsprekende manier deel van het gezinsleven uitmaakt: zijn vrouw Lydia onderhoudt het archief van bijna een half miljoen foto’s en zijn jongste zoon Frank speelt met zijn speelgoedbootjes in het water van de spoelbakken. De tentoonstelling Dit is Cas geeft een bijzondere inkijk in het reilen en zeilen van het bedrijf Oorthuys.

Tentoonstelling Dit is Cas
Het Nederlands Fotomuseum beheert zijn archief van circa een half miljoen foto’s, waaronder duizenden vintage prints. Hieruit is voor de tentoonstelling Dit is Cas een selectie gemaakt.
Bij de tentoonstelling is een audiotour ingesproken door Joris Lutz en worden diverse thematische rondleidingen, workshops en lezingen georganiseerd. Bekijk onze activiteiten & workshops pagina voor een compleet overzicht. Ook verschijnt bij de tentoonstelling de publicatie Cas Oorthuys | Contacts.

Captions for Cas
Het Nederlands Fotomuseum roept heel Nederland op om mee te werken aan het beschrijven van het archief van Cas Oorthuys, één van de meest invloedrijke Nederlandse fotografen van de 20ste eeuw. Iedereen kan online alle foto’s van Oorthuys bekijken en beschrijven. Lees meer

Hotelarrangement
Suite Hotel Pincoffs heeft een aangenaam arrangement samengesteld voor wie deze fantastische tentoonstelling wil bekijken. Het leuke is dat u in het rijksmonumentale hotel gewoon kunt doorgaan met het bewonderen van Cas’ sfeerrijke fotografie.
Hotel Pincoffs koos de rauwe romantiek van de Rotterdamse haven als fotothema. Op de historische plek van het hotel werd in de 19de eeuw de wereldhaven Rotterdam geboren (gegraven).

Restaurant Sil
In het hotel is in september, oktober en november ook het duurzame pop-up restaurant Sil gevestigd. U kunt ook kiezen voor een culinair arrangement in Hotel Pincoffs en ons uw museumtickets laten bestellen.

Fotografie Cas Oorthuys in Hotel Pincoffs

* Met dank aan het Nederlands Fotomuseum voor de bovenstaande tekst over de tentoonstelling.