Een gewone hap wordt in pop-up restaurant Sil (geopend tot 15 december 2018) niet geserveerd. Over elk ingrediënt en elke smaak is zorgvuldig nagedacht. Chef Sil Peppelenbosch kookt alleen met Nederlandse producten die een relatief kleine footprint hebben en aan weggooien heeft hij een hekel.
Klinkt dit niet sexy genoeg?
Wacht maar tot je een keer het menu van restaurant Sil hebt geproefd. Voor iedereen een avontuur en een beleving.
Lot Piscaer van het AD interviewde de bevlogen chef langdurig in de lounge-bar van Hotel Pincoffs, het oude douanekantoor uit 1879 waar restaurant Sil is gevestigd. Het was een geanimeerd gesprek waarbij de chef de geïnteresseerde journaliste trakteerde op kleine proeverijen van zijn gerechten. En met haar, ogenschijnlijk zonder adempauze, zijn visie op het nieuwe koken deelde.
De Utrechter is zo gepassioneerd, dat de meeste mensen aan zijn lippen hangen. Het is niet voor niets dat Sil tijdens het diner aan tafel uitleg geeft over wat hij heeft bereid. Wie Sil hoort praten, begint zelf ook anders te kijken naar eten in het algemeen en de producten op het bord in het bijzonder.
Veel details in het restaurant hebben een kwinkslag. Zo zijn de houten bestekhouders gemaakt van omgewaaide Rotterdamse bomen, het aardewerk bevat gebroken borden en de menukaart is voorzien van sla-zaadjes. Stop de menukaart onder de grond, geef ‘m water en er groeit iets moois uit!
In de keuken werkt Sil niet met de gebruikelijke vis-, vlees en groenteproducten. Als het vis betreft, is het vis die als bijvangst overboord zou worden gegooid. De dieren die Sil verwerkt in zijn gerechten, zijn ‘dieren die in de weg lopen’. Ze worden niet speciaal gemaakt voor de Nederlandse voedselketen. De groeten haal Sil bij Rechtstreex, dat samenwerkt met lokale boeren die voor hun afwijkende producten (te klein, deukje, etc.) in de supermarkten geen afzetmarkt vinden.

Restaurant Sil – boek een tafel
Restaurant Sil – boeken een overnachting met diner en ontbijt

Interview met Sil in AD