Familie van Pincoffs bezoekt suite hotel in Rotterdam
Suite Hotel Pincoffs in Rotterdam heeft voor het eerst in haar bestaan bezoek gekregen van een van de nazaten van de beroemde en beruchte Rotterdammer Lodewijk Pincoffs (1827-1911) naar wie het hotel is vernoemd. Voor Steve Pincoffs en zijn vrouw Emma was het een bijzondere reis, waarin ze op zoek gingen naar de wortels van beider families.
De Amerikanen maakte hun eerste stop in Rotterdam en overnachtten in de Pincoffs Suite met uitzicht op de Erasmusbrug. Het contrast tussen de beleving van Steve en de uit Canada afkomstige Emma’s was groot. Van de uit Groot-Brittannië afkomstige familie van Emma’s is zo goed als alles bekend. Familie-weetjes zijn zeven generaties achter elkaar netjes overgedragen en vastgelegd. Voor Steve Pincoffs werd de reis naar Rotterdam een bijzondere ontdekkingstocht.

Verzwegen
Tot vijftien jaar geleden wist hij nagenoeg niets van zijn familie. De afgelopen jaren sprokkelde in de Verenigde Staten wat informatie bij elkaar, maar dat was geen sinecure. ,,Bij ons thuis werd ook vroeger nooit over onze kant van de familie gepraat. Mijn opa sprak er nooit over. Het ging altijd over de kleurrijke familiekant van mijn oma uit New Orléans. Ik weet ook niet wat mijn opa heeft geweten van Lodewijk. Zijn Joodse afkomst werd in elk geval verzwegen, maar ook over de daden van Lodewijk werd nooit gesproken”, vertelde Steve Pincoffs bij de haard in Suite Hotel Pincoffs. ,,In Engelstalige documentatie kon ik nauwelijks iets over hem en zijn gezin terugvinden. Wat ik op het internet vond, was vaak in het Nederlands geschreven, een taal die ik niet machtig ben.”

Steve Pincoffs, Emma en Bram Oosterwijk Hotel Pincoffs

Emma Pincoffs, Bram Oosterwijk en Steve Pincoffs (v.l.n.r.) met het boek over zijn betovergrootvader Lodewijk Pincoffs.

Standbeeld
Lodewijk Pincoffs is een beroemde en beruchte Rotterdammer uit de 19de eeuw. Zijn standbeeld staat bij de Entrepothaven (Kop van Zuid), net naast hotel Pincoffs, gevestigd het voormalige douanekantoor (1879) dat hij liet bouwen tegelijk met het Poortgebouw en het Entrepotgebouw Vijf Werelddelen. Het standbeeld, gemaakt door Willem Verbon, staat met beide voeten op de kade. Een sokkel ontbreekt. Pincoffs werd geprezen vanwege zijn visie en zijn daden bij de ontwikkeling van Rotterdam. Mede door zijn plannen voor havenontwikkelingen op de Zuid-oever (Feijenoord) en en de oprichting van de Rotterdamse Handelsvereeniging kreeg Rotterdam het perspectief van een wereldhaven.

Nachtelijke vlucht

Tot op de dag van vandaag profiteert de stad van de beslissingen die destijds zijn genomen. Pincoffs was een invloedrijk persoon. Hij was zakenman, gemeenteraadslid, lid van Provinciale Staten, adviseur van de burgemeester en nota bene twee keer gevraagd als minister van Financiën. Uitgerekend hij was verantwoordelijk voor de eerste grootscheepse fraude in de Rotterdamse haven. Pincoffs hevelde geld van zijn Rotterdamse Handelsvereeniging over naar zijn toen noodlijdende Afrikaanse Handelsvereeniging. Hij deed dat geraffineerd.
Hij bracht daarmee de stad, vele families en de belangrijkste bank (Mees) destijds op de rand van de afgrond. Bij verstek werd hij veroordeeld tot een langdurige gevangenisstraf die hij wist te ontlopen door in het holst van de nacht op 14 mei 1879 te vluchten naar de Verenigde Staten, waar hij op Broadway een sigarenwinkel begon. Het weggesluisde geld is nooit gevonden. Na deze boekhoudfraude is het beroep van accountant ontstaan, omdat de behoefte op meer zicht op de boekhouding toenam.

Over straat

Bram Oosterwijk - Ik verlang geen dank, Lodewijk Pincoffs, hotel Pincoffs,,Kunnen we hier in hemelsnaam nog wel over straat?”, vroeg Emma zich af in de lounge-bar van Suite Hotel Pincoffs, nadat zij van de hoteleigenaar een deel van het verhaal had gehoord over de betovergrootvader van haar man. Later op de dag was het de oud-journalist Bram Oosterwijk die Steve en Emma op de hoogte stelde van alle details uit het leven van Lodewijk Pincoffs. Onder het genot van een drankje genoten ze van al zijn verhalen. De boeiende geschiedenis van Lodewijk Pincoffs drong ten volle bij hen door. Oosterwijk schreef twee boeken over Pincoffs: ‘Vlucht na Victorie’ (1979) en ‘Ik verlang geen Dank’ (2011) bij Uitgeverij Douane. De auteur duidde ook enkele plekken die belangrijk waren geweest in het leven van de familie Pincoffs, opdat Steve en Emma de dag erna met de fiets deze plekken in Rotterdam konden bezoeken.

Ontdekkingsreis
Steven en Emma genoten van hun ontdekkingsreis naar en in Rotterdam. Suite Hotel Pincoffs vertelt op subtiele wijze ook het verhaal van Pincoffs. Alle kamers zijn bijvoorbeeld vernoemd naar personen die dicht bij hem stonden. Bijzonder tastbaar was bijvoorbeeld de grote kast waarmee de Pincoffs Suite wordt opgeluisterd. Deze kast, opgesierd met houten ornamenten die het leven van Lodewijk in die tijd verbeeldden, was ooit in opdracht van de zakenman door een Rotterdamse timmerman gemaakt. En nu die kast van betovergrootvader Lodewijk ineens naast hun bed in het voormalige douanegebouw aan de Stieltjesstraat waar hij zijn havenplannen had ontvouwd in de jaren 70 van de 19de eeuw.

kamer 4 067

Pincoffs Suite in Suite Hotel Pincoffs Rotterdam

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Related Posts